Kaksoset ja vauva-arki – 22 käytännön vinkkiä

kaksosvauvat ja vauva-arkiKaksosvauvat on yksilöitä ja jokainen monikkoperhe on omanlaisensa, totta kai. Mutta kaksoset tarkoittaa kuitenkin sitä, että syöttämistä, vaipan vaihtoa, pyykkiä ja kuljetettavia vauvoja on enemmän kuin yhden vauvan kanssa. Vaikka se kokemus arjen haastavuudesta on yksilöllinen, ja mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella, niin tiivistin kuitenkin tähän näitä meidän arkea helpottaneita juttuja. Mähän listasin jo aikaisemmin, mitä kaksosille tarvitaan, mutta tässä tulee nyt myös meillä toimineita käytäntöjä. Ja kaksosraskaus -vinkit löytyy tuolta aikaisemmasta postauksesta.

1) Vanhempainvapaan jakaminen. Kaksosistahan saa vanhempainvapaata kaksi kuukautta lisää, jotka vanhemmat voi pitää yhtä aikaa. Se mahdollisuus todella kannattaa käyttää, ja olla edes jonkun aikaa molemmat vanhemmat kotona. Meillä mies piti heti synnnytyksen jälkeen seitsemän viikkoa vanhempainvapaata (ja isyyslomat sitten jouluna ja kun me muutettiin kaksosten ollessa kahdeksankuisia), ja sen seitsemän viikon aikana me saatiin päiviin ja öihin jonkunlainen rytmi, vauvojen kasvu hyvään vauhtiin ja siirryttyä täysimetykseen, joten kun mies sitten lähti töihin, niin mä en ollut täysin paniikissa jäädessäni kahden vauvan kanssa kotiin.

2) Yösyötöt me hoidettiin aluksi yhdessä, vauvat sai lisämaitoa ja kumpikin syötti omansa pullosta. Aika nopeasti siirryttiin kuitenkin siihen, että yöt jaettiin: mies iltavirkkuna hoiti vauvat klo 21-01 välillä, mä sain nukkua alkuyön ja heräsin sitten aamuyön syötöille ja mies sai vuorostaan nukkua. Kun lisämaitoa ei enää tarvittu, niin mies silti hoiti ensimmäisen yösyötön pullosta, jotta mä sain yhden vähän pidemmän unipätkän.

3) Vauvat syötettiin ja hoidettiin samassa rytmissä, ihan alusta lähtien. Parin tunnin syöttöväleissä ehti juuri ja juuri pumpata maidot, pestä ja steriloida pullot ja pumpun, vaihtaa vaipat ja pukea vauvat, pukea itselle vaatteet ja syödä jotain.

Kaksosvauvojen imetys on toki ihan oma lukunsa. Se on ihan mahdollista, ja mun mielestä huomattavasti helpompaa kuin kahden vauvan pulloruokinta (molemmista siis kokemusta). Sitä helpottaa:

4) Imetystyyny. Iso, kaksosille sopiva (mutta ei tarvitse olla erikseen mikään kallis ”kaksostyyny”)

5) Sohva tai tarpeeksi mukava sängynpääty. Siinä tulee istuttua hetki jos toinenkin, myös vauvoja pullosta syöttäessä ja nojatuolissa voi tulla ahdasta.

6) Imetyslogistiikan miettiminen etukäteen. Eli miten saat itsesi ja kaksi vauvaa aseteltua siihen tyynylle ilman apukäsiä. Tämä video oli musta havainnollinen, mä käytin samaa taktiikkaa, mutta sohvalla vauvat oli turvakaukaloissa.

7) Kaksipuoleinen rintapumppu. Pumppaamalla saa imetyksen käyntiin paljon nopeammin, ja jos vauvat eivät aluksi saa imettyä tarpeeksi maitoa, niin loput voi olla omaa maitoa pullosta. Ja kaksipuoleinen pumppu on todella paljon tehokkaampi, maitoa tulee tuplamäärä puolessa ajassa (kokemusta siis myös kahdesta tavallisesta pumpusta). Pumppua voi tarvita myös, jos haluaa joskus poistua vauvojen luota paria tuntia pidemmäksi aikaa, tai jos maitoa pakkaantuu rintoihin (esim. jos on poistunut vauvojen luota paria tuntia pidemmäksi aikaa).

8) Valtava määrä tuttipulloja. Vähintään 16 (meillä taisi olla 24, osa isompaa kokoa). Parhaassa tapauksessa ette tarvitse pulloja ollenkaan, mutta usein ainakin alussa pienikokoisille kaksosille täytyy antaa lisämaitoa pullosta. Ja usko mua, muutakin tekemistä on kuin jatkuvaa pullojen pesua ja sterilointia.

9) Pullojen sterilaattori ja lämmitin, jos ette halua lämmittää mikrossa (äidinmaitoa ei kannata, korvikkeella ei ole niin väliä). Nää saa helposti ostettua käytettynä ja voi taas myydä eteenpäin jos/ kun ei tarvetta ole. Mutta helpottaa sitä rumbaa huomattavasti kattiloiden kanssa pelaamiseen verrattuna.

Vinkkejä kaksosraskauteen -postauksessa mä totesin, että se tärkein selviytymisvinkki on avun pyytäminen. Kun ihmiset kuulee, että tulossa on kaksoset, niin aika yleinen reaktio on sellainen ”no sanokaa sitten, jos mä voin jotenkin auttaa”, ja siihen kannattaa oikeasti tarttua, ja ehdottaa jotain konkreettista, mitä voisi tehdä. Helppoja juttuja on esimerkiksi

10) tulla kylään ja laittaa ruokaa tuomistaan aineksista
11) ripustaa pyykit
12) viedä vauvat vaunukävelylle sinä aikana kun äiti nukkuu päiväunet
13) tulla avuksi vauvanhoidossa, jos toisen vanhemman täytyy olla poissa

Jos ketään sukulaisia tai ystäviä ei ole lähimailla, niin kysy ihmeessä hyvissä ajoin neuvolasta mahdollisuutta saada kunnalta apua. Kannattaa kysyä muutenkin.

14) Kauppakassipalvelu on myös hyvä apu arkeen, isoissa kaupungeissa ainakin saa kohtuuhintaan tilattua ruokaostokset netin kautta kotiin. Me käytettiin tätä vuoden verran.

Aika iso haaste kaksosvauvojen kanssa on logistiikka, eli kahden vauvan liikuttelu ja sijoittelu. Sitä helpottaa mm.

15) Sitteri / turvakaukalo / leikkimatto / imetystyyny / sänky – mahdollisimman monta turvallista paikkaa, mihin vauvan voi laskea käsistään, kun se toinen vaatii huomiota.

16) Hoitopöytä. Vaippoja vaihdetaan alussa vähintään 15 päivässä. Hoitopöytä helpottaa oman selän kuormitusta, kaikki tavarat voi pitää siinä käsillä, alustan voi suojata ja ympäristöstä raivata herkemmät esineet suojaan. Meillä hoitopöytä oli sen verran iso, että siihen mahtui kaksi vauvaa kerralla, kumpikin omalta puoleltaan, niin kuin tuossa kuvassa. Tarvitaan toki myös kaksi vaipanvaihtajaa.

17) Kantoreppu – on siis olemassa myös kaksosten kantoreppu, netistä löytyy usempiakin malleja, meillä oli saksalainen weego ja se oli kyllä hyvä, sekä kotona vapauttamassa kädet että lumisena talvena vaunujen sijasta. Kovin monta kuukautta vauvoja ei jaksa siinä kantaa, eli myös yksösten reput /kantoliinat voi olla hyvä.

18) Kylpytuki. Ei sitä vauvaa voi ammeeseen jättää yksin, mutta sen sekunnin voi irrottaa kädet, kun hyssyttää siinä vieressä sitterissään odottavaa.

Muita elämää helpottavia juttuja oli mm.

19) Kuumavesipullo tai kauratyyny. Auttoi siirtämään vauvat syötöltä takaisin sänkyyn, kun se oli valmiiksi lämmitetty, ja jos joutuivat olemaan yksin sängyssä, niin lämmitin selkää vasten kelpasi sisaruksen korvikkeeksi rauhoittamaan.

20) Sänkyyn pääpuolelle aluslakanan päälle harso tai vanhasta lakanasta leikattu pala (tämän lainasin Anna Wahlgrenin lapsikirjasta) – vähän vähemmän pyykkiä, kun koko lakanan sijaan puklataan vain tämä ”tyynyliina”.

21) Unipussit. Koska vauvat piti nostaa sängystä syötöille ja takaisin, se oli pusseissa helpompaa, kun lämpötila pysyi suunnilleen samana eikä tarvinnut venkslata peittojen kanssa. Kaksi selvästi eriväristä pussia (vaalea /tumma) helpottaa myös sitä, ettei sekoita vauvoja yöllä (vaikka sekoittaa ne kuitenkin).

22) Tarpeeksi iso vaatevarasto (myös niitä ihan pienimpiä). 8-10 kpl jokaista vaatetta on aika minimi. Pesukonettahan täytyy joka tapauksessa pyörittää melkein joka päivä, mutta ei ole sanottu, että vaatteita kerkeää ja jaksaa samaan tahtiin laitella takaisin hyllyyn. Ihan kahden vauvan vaatevarastoa ei tarvitse, jos käyttää samoja vaatteita molemmilla, mutta on kyllä kiva, jos ainakin bodyt on omat, vauvat tunnistaa helpommin ja aika nopeasti sitä rupeaa pitämään tiettyjä vaatteita tietyn vauvan omina.

Ja hei, vain kietaisubodyja pienissä koossa, kukaan ei halua ujuttaa vastasyntyneen päätä ja käsiä bodyn kaula-aukkoon tai hihoihin eikä varsinkaan kahta kertaa peräkkäin. Meillä toimivin arkivaate oli kietaisubody ja puolipotkarit, vaipanvaihdot sujuu näppärästi ja maidot ja puklut tahraa hyvällä onnella vain bodyn. Myös nilkkaan asti avautuvia potkupukuja oli kyllä käytössä. Ja vaipanvaihtoa ja pukemista helpottaa kummasti vaatteiden järjestäminen lajin mukaan pinoihin tai koreihin hoitopöydän viereen kurkotusetäisyydelle.

Logistiikkaan kuuluu tietysti myös tuplavaunut ja auto /julkiset kulkuvälineet, mutta niihin mä taidan palata toiste.

Oletteko käyttäneet samoja taktiikoita, vai onko joku ihan muu juttu toiminut?

Klikkaa linkkiä ja seuraa blogia bloglovinin kautta tai blogilistalla – tai tykkää Leluteekistä facebookissa.

16 kommenttia artikkelissa “Kaksoset ja vauva-arki – 22 käytännön vinkkiä

 1. Aivan mahtava postaus, vaikkei kaksosia (tai sen kummemmin yksösiäkään) ole tulossa! Ihanaa, että viitsit vielä muutaman vuoden tauon jälkeen miettiä vinkkejä uusille kaksosperheille. Vinkkejä taatusti tarvitaan!
  Ja heh, mua melkein hymyilytti ajatus minusta ja Etelän miehestä kaksosten kanssa. Mikä soppa ja hermoromahdus siitä olisi taatusti tullut!

  Tykkää

  • Tää oli tosiaan google-haun inspiroima, ajattelin, että täytyyhän näitä jakaa, kun on kerran saatu kaksoset jo leikki-ikäisiksi ilman suurempia ruumiin ja sielun vammoja. 😉

   Tykkää

 2. Kiitos vinkeistä, samaa mieltä kyllä monessa. Meiltä löytyy reilu 2kk vanhat tytöt, melkein 2-vuotias ja isoveli 5vee. Alussa olivat pulloruokinnassa mutta onneksi sain tandemimetyksen toimimaan, n.3. viikosta alkaen. Mielestäni niin paljon helpompaa kuin pulloruokinta ja pullojen kanssa väsääminen, kunhan vaan pääsee vauhtiin 🙂 iPadistä on tullut hyvä kaveri, ja monen monta blogia löytynyt, kun sohvalla on jumissa kaksosimetystyynyn (ja vauvojen;) kanssa monta tuntia päivässä.. 🙂 jos jollekin ajankohtaista ko. tyynyn hankinta, niin itse ainakin olen tosi tyytyväinen tähän Double blessings-tyynyyn.
  Kaikkea hyvää teidän kevättalveen! -Katja

  Tykkää

  • Mä olin myös tosi tyytyväinen kun parin kuukauden pullojen kanssa säätämisen jälkeen saatiin imetys toimimaan – vaikka siinä sohvalla sitten vierähti tovi jos toinenkin. Sulla on vielä taapero siinä vähän lisähaastetta tuomassa – mä olen monet kerrat ollut tosi kiitollinen siitä, että meidän esikoinen oli jo neljän, se helpotti monia juttuja melkoisesti. Tsemppiä vauva-arkeen! 🙂

   Tykkää

 3. Kiitos! Luulen, että tähän kirjoitukseen palataan vielä monta kertaa. Muutoinkin pidän kirjoitustyylistäsi ja olen blogisi fani. Odotan siis kaksosia ja nyt viikkoja 30+6. Meillä kotona myös vajaa 3-vuotias uhmaikäinen, joten haastetta lienee luvassa ja kaikki vinkit ja niksit ovat tervetulleita.

  Tykkää

  • Onneksi olkoon kaksosista! Tsemppiä loppuodotukseen, se on tuplia odottavan aika tuplasti pidempi… Ja kiitos kehuista, kiva kun tykkäät. 🙂

   Ja hei, melkein 3-vuotias on kuitenkin jo isompi kuin – no vaikka 1-vuotias. Ei tarvitse sentään syöttää kolmea samaan aikaan, ja jos uhma antaa myöten niin pukemiset ja vessahommatkin rupeaa sujumaan itsenäisesti. Tosin täytyy myöntää, että kaksosten syntymä ei ainakaan meillä ollut ihan parasta lääkettä uhmaan, mutta ei onneksi tullut mitään kauheaa taantumaa taidoissa myöskään.

   Tykkää

 4. Mua kiinnostaisi sellainen, että luin jostakin poikavauvojen olevan syntymähetkellä noin 4-5 viikkoa ”epäkypsempiä” kuin tyttöjen. Mä olen yrittänyt kovasti muistella, näkyikö mun lapsissa tuo ero, mutta en keksi esim. kääntyilyssä, kävelemään opettelussa enkä katseen kohdistamisessa yksipuolisesti eroja. Mikä Sun kokemus on asiasta, oliko tyttö ”valmiimpi” maailmaan ihan kaikessa, vai oliko siinä vaihtelua?

  Tykkää

  • Näinhän sitä sanotaan, ja keskosilla ero näkyy siinä, että poikien kuolleisuus on isompi – esikoisen syntyessä sairaalassa hoettiin koko ajan, että onpa hyvä, kun se on tyttö.

   Meidän kaksosilla oli painoeroa 300 grammaa syntyessä, poika oli pienempi ja painon puolesta keskonen, kun oli vain 2,3kg, eli se oli alussa ehkä se isoin ero, selvästi oli syöminen työläämpää.

   Mutta joo, noilla on kyllä kaikessa kehityksessä mennyt tyttö vähän edellä, liikkumaan ja puhumaan oppimisessa, nyt esim. pukemisessa ja piirtämisessä. Mutta se on kyllä niin älyttömän itsenäinen luonne, että ihan pelkällä tahdonvoimalla onnistuu jutuissa, jotka ei toiselle vielä ole erityisen tärkeitä. 😉

   Toinen juttu, mitä mä olen kuullut, mutta en muista lukeneeni mitään tieteellistä faktaa aiheesta, on että pojat sairastelisi herkemmin, ja meillä tää pitää kyllä paikkansa myös. Aika lailla samoille pöpöillehän noi on aina altistuneet ja samoja vasta-aineita saaneet, mutta poika sairastaa selvästi useammin ja usein myös rajumpana kaikki taudit.

   Tykkää

 5. Oikein hyvä ja kiva kirjoitus taas, kiitos paljon vinkeistä. Paljon ajattelemisen aihetta sai tästä ja varmasti tulee palattua tähän tekstiin vielä useamman kerran. 🙂 Tälläaiset toisen kokemukset ja vinkit ovat kyllä kullanarvoisia!

  Tykkää

  • Toivottavasti näistä tosiaan on iloa. 🙂 Mustakin monikkovalmennuksen parasta antia oli se kerta, kun puhuttiin ihan siitä arjesta, ja mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, että hommat sujuu.

   Tykkää

 6. Paluuviite: Kaksosraskaus – käytännön vinkkejä ja huomioita | Leluteekki

 7. Paluuviite: Tätä älä kysy kaksosten vanhemmilta | Leluteekki

Ai mitä? No sano ihmeessä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s